Οδοντικά Εμφυτεύματα-Επιλογή Ασθενών-Σχέδιο Θεραπείας
Η άσκηση της κλινικής εμφυτευματολογίας περιλαμβάνει την χειρουργική και την προσθετική επι εμφυτευμάτων.Το παρόν κείμενο ασχολείται επιγραμματικά με την επιλογή των ασθενών και τον προεγχειρητικό σχεδιασμό (σχέδιο θεραπείας) τοποθέτησης του εμφυτεύματος από τη μεριά του Στοματικού και Γναθοπροσωπικού Χειρουργού.
Η λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού είναι το πρώτο βήμα και το πλέον καθοριστικό προκειμένου να αποφασιστεί εάν κάποιος ασθενής είναι σε θέση να προχωρήσει στην τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων. Συνιστάται να αποφεύγεται η τοποθέτηση στις παρακάτω περιπτώσεις.
1.Ασθενείς υπο χημειοθεραπεία
2.Ασθενείς υπο ακτινοθεραπεία στην περιοχή Κεφαλής-Τραχήλου
3.Ασθενείς υπο θεραπεία με παράγοντες στόχευσης των οστών, όπως διφωσφονικά, δενοσουμάμπη, αντιαγγειογενετικά ή άλλες βιολογικές θεραπείες. Όσοι παίρνουν διφωσφονικά από το στόμα για οστεοπόρωση μπορούν μετά συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό να τα διακόψουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (εξαρτάται από τη δοσολογία και το φάρμακο) προκειμένου να γίνει η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων και στη συνέχεια να ακολουθήσουν ξανά κανονικά την αγωγή τους.
4.Ασθενείς με σοβαρά ψυχιατρικά νοσήματα.
5.Ασθενείς με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη. Αντίθετα όσοι έχουν Σ.Δ. τον οποίο ρυθμίζουν κανονικά μπορούν χωρίς πρόβλημα να τοποθετήσουν οδοντικά εμφυτεύματα.
6.Το κάπνισμα δεν αποτελεί αντένδειξη, αλλά επιβαρυντικό παράγοντα που επηρεάζει την πρόγνωση.
Ακολουθεί αναλυτική ενημέρωση του ασθενούς τόσο από τον ιατρό που θα ασχοληθεί με το πρώτο στάδιο της χειρουργικής τοποθέτησης ,όσο και από αυτόν που θα τοποθετήσει την προσθετική αποκατάσταση. Συνυπολογίζονται τα κόστη και τα οφέλη της συγκεκριμένης θεραπείας καθώς και οι απαιτήσεις του ασθενούς. Όταν ο ασθενής ενημερωθεί και συμφωνήσει μπορούμε να προχωρήσουμε.
Εφόσον λοιπόν το ιατρικό ιστορικό και η γενική κατάσταση της υγείας το επιτρέπουν (ακόμη και σε υγιή άτομο καλό είναι να έχουμε μια πρόσφατη γενική αίματος) και ο ασθενής έχει ενημερωθεί και συμφωνήσει προχωράμε στην κατάρτιση του σχεδίου θεραπείας.
Απαραίτητος είναι ο ακτινογραφικός έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει το λιγότερο μια πανοραμική ακτινογραφία. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως είναι απαραίτητη και μια αξονική τομογραφία κωνικής δέσμης (CBCT) η οποία θα μας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την περιοχή ενδιαφέροντος, όπως η πορεία των νεύρων, η σχέση με παρακείμενα δόντια ή τα γναθιαία άντρα (ιγμόρεια) και τη ρινική κοιλότητα, καθώς και την διαθεσιμότητα του οστού τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά.
Έτσι ο θεράπων ιατρός έχοντας τα παραπάνω δεδομένα, μπορεί να προχωρήσει με ακρίβεια στον ηλεκτρονικό σχεδιασμό της χειρουργικής επέμβασης, προκαθορίζοντας με ακρίβεια τα σημεία τοποθέτησης των εμφυτευμάτων καθώς και τον τύπο, το μήκος και το εύρος αυτών. Ο σχεδιασμός αυτός γίνεται έχοντας σαν οδηγό τη σχεδιαζόμενη προσθετική αποκατάσταση, η οποία γίνεται με την κατασκευή εκμαγείων μελέτης (με λήψη αποτυπώματος) τα οποία θα βοηθήσουν στην επιλογή των ευνοϊκότερων σημείων τοποθέτησης των εμφυτευμάτων. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα κατασκευής ψηφιακών εκμαγείων μελέτης χρησιμοποιώντας ενδοστοματικό scanner στα οποία θα γίνει με μεγαλύτερη ακρίβεια ο σχεδιασμός της προσθετικής αποκατάστασης. Έτσι με οδηγό την προσθετική θα επιλεγούν τα καταλληλότερα σημεία εμφύτευσης (prosthetic Driven Implantology) και τα εμφυτεύματα θα τοποθετηθούν υπολογιστικά καθοδηγούμενα (Computer Guided Implantology) με τη χρήση 3D-printed χειρουργικών ναρθήκων.
Χρησιμοποιώντας την τελευταία διαδικασία ο χειρουργός είναι εξαιρετικά ακριβής κατά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων και ο χειρουργός οδοντίατρος ή ο ειδικός προσθετολόγος προχωρούν και αυτοί με μεγαλύτερη ακρίβεια στην κατασκευή της προσθετικής αποκατάστασης και την τοποθέτηση της στο στόμα. Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι πέρα από τη σωστή επιλογή και ενημέρωση των ασθενών και τον προσεκτικό σχεδιασμό της θεραπείας, είναι απαραίτητη η καλή συνεργασία μεταξύ διαφορετικών ειδικοτήτων (γναθοπροσωπικός χειρουργός, χειρουργός οδοντίατρος, προσθετολόγος, ακτινολόγος, ειδικός σχεδιασμού και 3D εκτύπωσης χειρουργικών ναρθήκων, οδοντοτεχνίτης) προκειμένου να έχουμε ένα αποτέλεσμα ασφαλές και με την καλύτερη δυνατή πρόγνωση που να συμβαδίζει με τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της εμφυτευματολογίας και να αφήνει ικανοποιημένο τόσο τον ασθενή όσο και τους ειδικούς που εργάστηκαν γι αυτό.





© 2020 Βασίλειος Ελ. Κόγιας
Το περιεχόμενο του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ,τον οδοντίατρο σας ή από οποιονδήποτε εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.