3ος γομφίος(φρονιμίτης)
Ο 3ος γομφίος(φρονιμίτης),είναι το πιο πολυσυζητημένο δόντι στη διεθνή βιβλιογραφία και η ερώτηση που το συνοδεύει πάντα είναι,να γίνει εξαγωγή ή να μη γίνει;
Τι μπορεί όμως να συμβεί εάν παραμείνει;
Υπάρχει η πιθανότητα να ανατείλει φυσιολογικά και να πάρει τη θέση του στον οδοντικό φραγμό.
Λόγω μικρού μεγέθους της γνάθου, αν και μπορεί να ανατείλει φυσιολογικά, υπάρχει πιθανότητα ανάπτυξης φλεγμονής (περιστεφανίτιδα), λόγω της ανεπαρκούς καθαριότητας της περιοχής και της συσσώρευσης βακτηρίων με αποτέλεσμα συμπτωματολογία που περιλαμβάνει πόνο και μικρό οίδημα στην περιοχή ,περιορισμό στη διάνοιξη του στόματος. Ίδια εξέλιξη μπορεί να έχει και εάν είναι ημιέγκλειστο (όταν φαίνεται ένα τμήμα του μόνο).
Νέκρωση του δοντιού ,λόγω τερηδόνας ,με αποτέλεσμα τη δημιουργία οξέος ή χρόνιου αποστήματος ή και σε σπάνιες περιπτώσεις οστεομυελίτιδα.
Περιοδοντικά προβλήματα μπορεί να προκληθούν ακόμα και στους 2ους γομφίους(το προηγούμενο δόντι)λόγω πλημμελούς καθαριότητας.
Μια ισχυρή ένδειξη εξαγωγής ενός 3ου γομφίου πρέπει πάντα να συγκρίνεται με μια ισχυρή αντένδειξη παραμονής του.
Ενδείξεις εξαγωγής αποτελούν τα παρακάτω
Συχνά επεισόδια περιστεφανίτιδας, δημιουργία προβλήματος στο προηγούμενο δόντι, απορρόφηση ρίζας ,σχέση με κύστη ή άλλη ενδοστική βλάβη, όταν είναι σε γραμμή κατάγματος της γνάθου, σε προγραμματισμένες οστεοτομίες, ανατολή εκτός θέσεως ,για ορθοδοντικούς λόγους, προ ακτινοθεραπείας ή έναρξη θεραπείας με παράγοντες στόχευσης των οστών ,όπως διφωσφονικά, δενοσουμάμπη, αντιαγγειογενετικά ή άλλες βιολογικές θεραπείες εφόσον είναι τερηδονισμένο ,κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες .
Αντενδείξεις εξαγωγής είναι
Επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, αρύθμιστος σακαχαρώδης διαβήτης, πολύ μεγάλη ηλικία ,εγκυμοσύνη, ακτινοθεραπεία, θεραπεία με παράγοντες στόχευσης των οστών, όπως διφωσφονικά, δενοσουμάμπη, αντιαγγειογενετικά ή άλλες βιολογικές θεραπείες, αιμορραγική διάθεση .
Εάν είναι ασυμπτωματικός ένας 3ος γομφίος δεν αφαιρείται προληπτικά.
Η εξαγωγή γίνεται στο ιατρείο με τοπική αναισθησία ή σε δύσκολες περιπτώσεις με τοπική αναισθησία και μέθη ή γενική αναισθησία σε ιδιωτική κλινική.
Όπως κάθε χειρουργική παρέμβαση, έτσι και η χειρουργική εξαγωγή ενός 3ου γομφίου μπορεί να συνοδεύεται από κάποιες σπάνιες επιπλοκές όπως: λοίμωξη χειρουργικού τραύματος ,αιμορραγία, οίδημα, αντίδραση σε φάρμακα, τρισμός, πόνος (δες πληροφορίες για ασθενείς).
Η κατάρτιση και η εμπειρία του ιατρού όμως σε τέτοιου είδους επεμβάσεις, μαζί με την συμμόρφωση του ασθενούς και την πιστή τήρηση των προ και μετεγχειρητικών οδηγιών ,μπορούν να περιορίσουν περισσότερο την εμφάνιση των παραπάνω επιπλοκών.



© 2020 Βασίλειος Ελ. Κόγιας
Το περιεχόμενο του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ,τον οδοντίατρο σας ή από οποιονδήποτε εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.